VINTERKØRSEL

5 KØRETIPS TIL SKIFERIEN

  • Korrekt opbevaring af din bagage er afgørende for, at du kan nyde tiden i sneen

  • Ski, stave, snowboards... og op til 30 flere genstande – både skiudstyr og personligt grej – med forskellige muligheder til læsning og transport af dem

  • Et par ikke-korrekt fastgjorte ski med en vægt på 5 kg ender med at veje 150 kg i en kollision ved 50 km/h

  • Dæktryk, snekæder eller vinterdæk og sikkerhedsafstanden er alt sammen afgørende for en ubekymret skiferie

 

Skisæsonen er åbnet, og alt er klart til de sjove ture ned ad pisterne – snowboards, ski, stave, hjelm, støvler... Listen med udstyr kan nemt omfatte over 30 stk. Hvordan får du plads til det hele i bilen på den mest sikre og komfortable måde? Nedenfor er der svar på fem af de mest almindelige spørgsmål fra skientusiaster, så de kan koncentrere sig fuldt ud om at få mest muligt ud af deres favoritvintersport.

 

 

1. Hvilken slags skiholder er bedst?

 Monteret på tagrælingerne, monteret på reservehjulet, monteret på anhængertrækket eller magnetisk – der findes fire forskellige typer skiholder, som opfylder forskellige behov. Den magnetiske skiholder er eksempelvis en god løsning, hvis man kun står på ski en gang imellem, fordi den er nem at montere, men den anbefales ikke til hastigheder over 90 km/h, og den er mindre sikker i tilfælde af en ulykke. De to versioner, der monteres på tagrælingerne og på anhængertrækket, er de mest praktiske for ivrige skiløbere. SEAT Tarraco kan udstyres med begge typer og transportere op til seks par ski eller fire snowboards. “Hvis du vælger en tagmonteret holder, så skal skienes spidser vende bagud”, forklarer køreekspert og skientusiast Jordi Gené.

 

2. Kan jeg transportere dem inde i min bil?

Ja, og det gøres bedst i en skipose. Skiløbere med en bil, der har fremklappeligt bagsæde, kan transportere deres ski eller snowboards inde i bilen, når bare de opbevares i deres poser/tasker og fastgøres korrekt i bilen.“Hvis man lader dem ligge løst, udgør de en alvorlig fare for personerne i bilen, da et par ski på 5 kg kan ende med at veje 150 kg i en kollision ved 50 km/h”

 

3. Hvordan skal jeg transportere resten af mit udstyr?

Resten af dit udstyr skal også opbevares ordentligt i bagagerummet. Tunge genstande som fx støvler bør opbevares nederst bag i bilen, så de ikke kan rutsje, mens lettere genstande som hjelme og stave kan ligge oven på dem, men aldrig på selve bagagerumsafdækningen eller hattehylden, da de kan kvæste personer i bilen i tilfælde af en pludselig opbremsning eller en kollision. Jordi nævner også en anden slags udstyr, som du altid bør have med i bagagerummet, hvis din bil ikke er udstyret med vinterdæk: “Snekæderne skal altid være lige ved hånden, så du kan sætte dem på så hurtigt som muligt, når du holder i vejsiden.” 

 

4. Hvad så, hvis jeg har brug for mere plads?

Svaret er en tagboks. Den primære fordel er, at den frigiver plads i bagagerummet, og den er stor nok til at rumme ski, snowboards og resten af dit udstyr. Og husk at vælge en tagboks med en lav profil som den på SEAT Tarraco, da den har mindre indflydelse på bilens aerodynamik og dermed ikke øger brændstofforbruget så meget.

 

5. Skal jeg køre på en anden måde?

Alle disse elementer (skiholdere, tagboks, fuldt lastet bagagerum, ...) har indflydelse på køreegenskaberne, så du bør tage ekstra forholdsregler. For det første skal du inden afgang sørge for at kontrollere, at dæktrykket passer til en fuldt læsset bil. For det andet skal du “prøve at undgå pludselige opbremsninger og hurtige bevægelser af rattet, som kunne få bagagen og udstyret til at rutsje. Og husk på, at en fuldt læsset bil har en længere bremselængde, så hold derfor en mere end passende sikkerhedsafstand”, advarer køreeksperten.

 

Derudover skal du være ekstra forsigtig, når der er sne på vejen, og tage højde for dårligere vejgreb på grund af våde veje eller pletter med is. Det er vigtigt, at brændstoftanken er fuld, så “du kan have varmen tændt, indtil hjælpen kommer frem, i tilfælde af et mekanisk havari eller en ulykke”, forklarer Jordi. Og lige et sidste tip: Tag jakken af, når du kører, da den begrænser din bevægelsesfrihed, når du skal reagere hurtigt i forskellige situationer.

 

Fem skisteder, man bare må besøge:

- Baqueira-Beret (Spanien)

- Chamonix Mont Blanc (Frankrig)

- Val Gardena (Italien)

- Saas Fee (Schweiz)

- St. Anton am Arlberg (Østrig)